Vloeistof geknoeid op je MacBook, en nu?

Laptop water

Het kan wel eens voorkomen dat je bijvoorbeeld geconcentreerd zit te werken terwijl je even een slokje neemt van je water en per ongeluk wat vloeistof knoeit op je MacBook. Geen paniek! Grote kans dat jouw MacBook nog te redden valt als je snel handelt. In dit artikel geven we je graag tips over wat je kunt doen als jouw MacBook in aanraking komt met vloeistof.

1. Zet de MacBook uit en koppel deze los van stroom

Het is van belang dat je na het knoeien snel actie onderneemt. Voorkom een kortsluiting door je MacBook direct uit te zetten. Dit doe je simpelweg door de aan/uit-knop ingedrukt te houden. Haal je MacBook ook meteen van het elektriciteitsnetwerk af door de oplaadkabel los te koppelen. Deze vind je meestal aan de linker- of rechterkant van jouw laptop.

2. Verwijder de MacBook van de natte plek

Afhankelijk van hoeveel vloeistof je gemorst hebt is het slim om direct – na stap één hierboven – je MacBook van de natte plek te verwijderen. Op deze manier zorg je ervoor dat je MacBook in ieder geval niet langer aan nog meer vloeistof wordt blootgesteld en beperk je de eventuele schade. Veeg alle plekken op je MacBook waar je nog vloeistof ziet droog met een doekje.

3. Koppel alle externe hardware los

Koppel je MacBook los van alle externe hardware, bijvoorbeeld flash drives, camera etc. Haal de eventuele geheugenkaarten eruit.

4. Laat je laptop drogen

Zoek een warme droge plek uit waar je MacBook ongestoord kan drogen. Leg een handdoek neer en klap je laptop zo ver mogelijk open. Zet vervolgens je MacBook ondersteboven – in de vorm van een tent – neer op de handdoek. Wil je het droogproces versnellen? Zet dan een ventilator neer naast je MacBook, zodat de ventilator tegen de vloeistof blaast. De vloeistof zal dan sneller verdampen. Laat je laptop minimaal 24 uur drogen.

Tip: gebruik absoluut geen föhn om het droogproces te versnellen. De warmte van de föhn is sterk genoeg om schade aan te brengen aan bepaalde onderdelen van je MacBook.

Het is algemeen bekend dat water en elektriciteit niet samen gaan. Zorg ervoor dat je zeker weet dat alle onderdelen goed droog zijn voordat je de MacBook weer aansluit op een stroombron. Gaat je MacBook niet aan of vertoont deze mankementen? Dan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Bij MacYourDay weten wij er wel raad mee en doen we er alles aan om jouw laptop weer op en top te krijgen.

Neem contact op

 

Dit bericht delen via: